woensdag 26 december 2018

'Rebellen beschieten burgerdoelen in bezet gebied'

De door Rusland aangestuurde rebellen beschieten burgerdoelen in door hen bezet gebied om het Oekraïense leger vervolgens daarvan de schuld te geven. Tot deze conclusie komt de legerleiding, naar aanleiding van een recent rapport van waarnemers van de OVSE die melden dat vier woningen in de wijk Petrovski van Donetsk zijn beschadigd bij een beschieting in de avond van donderdag 20 december.

Volgens de legerleiding zijn er voldoende aanwijzingen dat dit het werk is geweest van de rebellen. ''De afstand noch het heuvelachtige terrein en de wapens die gebruikt zijn bij de beschieting maken het aannemelijk dat dit niet door ons is gedaan.'' Er wordt op gewezen dat de separatisten voortdurend beschuldigingen uiten aan het adres van het Oekraïense leger en daarmee een reactie van die kant willen uitlokken.

De waarnemers van de OVSE zeggen ook dat ze met een onbemand verkenningsvliegtuigje hebben geconstateerd dat de rebellen beschikken over maar liefst 22 mobiele lanceerinstallaties van 122 millimeter BM-21 Grad-raketten bij Chroestalni, op 56 kilometer ten zuidwesten van de stad Loehansk.

Verder blijken de nodige zware wapens verdwenen uit een opslagplaats in bezet gebied in de provincie Loehansk die afgelopen zondag door de waarnemers werd gecontroleerd. Het gaat om 14 zelfaangedreven 2S1 houwitsers, 9 D-30 Liagoeshka 122 millimeter houwitsers, 1 2A65 Mta0B 152 millimeter houwitser en 4 MLRS raketlanceerinstallaties.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: