De Orthodoxe Kerk van Oekraïne wordt straks geleid door een metropoliet en niet door een patriarch. Daarmee krijgt een van de grootste orthodoxe kerken in de wereld een leider die lager in rang is, want een patriarch staat boven een metropoliet. De Russisch-orthodoxe kerk wordt wel geleid door een patriarch (Kirill). Ook de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat die straks de basis vormt voor de nieuwe kerk wordt geleid door een patriarch (Filaret), maar deze kerk werd tot voor kort officieel niet erkend.
Mogelijk is het een handreiking naar de Russisch-orthodoxe kerk die verbolgen is over de toekenning van een Tomos aan de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, die als autocefale, zelfstandige kerk direct onder het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel valt.
Tegelijkertijd moet geconstateerd worden dat Constantinopel duidelijk maakt dat de leiding van de oosters-orthodoxe kerk hier berust en niet in Moskou. Er is al langer een machtsstrijd gaande met de Russisch-orthodoxe kerk, beter gezegd: tussen oecumenisch patriarch Bartholomeus en de Russische patriarch Kirill.
De nieuwe Orthodoxe Kerk van Oekraïne wordt volgens het door de nieuwssite Vesti gepubliceerde reglement direct onder Constantinopel geplaatst, met de nadrukkelijke vermelding dat degene die de Tomos verstrekt hem ook weer kan intrekken. En mochten er op de synode van komende zaterdag problemen ontstaan over wie de Oekraïense fusiekerk gaat leiden, dan is aan Constantinopel het laatste woord. Een eigen mening mag de Oekraïense kerk er ook niet op na houden zonder Constantinopel te raadplegen en disciplinaire maatregelen kunnen niet door de leiding van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne worden opgelegd, maar alleen door Constantinopel.
De theoloog Oleksi Smirnov zegt in een commentaar op het reglement dat duidelijk is dat het Oecumenisch Patriarchaat er in alles op uit is om duidelijk te maken wie de baas is in de oosters-orthodoxe kerk, en dat dit niet de Russisch-orthodoxe kerk is. Hij veronderstelt ook dat Constantinopel er op uit is om een aantal kloosters in Oekraïne over te nemen, tot mogelijk twintig kloosters. ''Dat is een kwestie van inkomsten, bezittingen, duidelijk aanwezig willen zijn in Oekraïne'', veronderstelt politicoloog Oleksi Jakoebin.
Bron: 112.ua
Geen opmerkingen:
Een reactie posten