woensdag 19 december 2018

Antikapingscommissie retourneert 6.000 hectare

De antikapingscommissie heeft dit jaar al bijna 6.000 hectare gestolen land en 100.000 vierkante meter aan onroerende goederen teruggegeven aan de eigenaren. Ondernemers, agrarische bedrijven, advocaten en gewone burgers richtten zich tot de commissie om hun eigendommen terug te krijgen. In ruim 400 gevallen gebeurde dat ook daadwerkelijk.

Er waren ook grote zaken bij, zoals die van de babyvoedselproducent Econia die veel land kwijtraakte doordat iemand anders de grond op eigen naam liet registreren. Soms ging het 'kapen' van onroerend goed gepaard met geweld. Dat overkwam het agrarisch bedrijf Strohi waar zelfs een schietpartij plaats had toen een bende zich meester maakte van een graanelevator. Tien dagen na het indienen van de klacht was de graanelevator weer in handen van de rechtmatige eigenaar.

Eind november werd de ontvreemding van het klooster Potsjajiv Lavra ongedaan gemaakt. Vorig jaar wist de antikapingscommissie 6.200 stukken land tot een totaal van 8.500 hectare terug te geven, alsmede 130.000 vierkante meter aan onroerende goederen. Het ging toen om 600 toegekende eigendomsclaims.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: