woensdag 26 december 2018

Russische kerkleider vreest voor bloedig conflict

Patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk vreest dat het besluit van het Oekraïense parlement om het Moskouse patriarchaat tot een naamswijziging te dwingen tot geweld en bloedvergieten leidt. Het Moskouse patriarchaat weigert vooralsnog om een nieuwe naam aan te nemen waar het woord 'Russisch' in voorkomt.

"Hier is sprake van een ultimatum. Als de kerk geen andere naam aanneemt, dan wordt ze verboden. Neemt de kerk wel een andere naam aan, dan legt dat een zware druk op de Oekraïense gelovigen. Want dan volgt ongetwijfeld inbeslagname van kerkgebouwen, wat tot een bloedig conflict kan leiden'', aldus het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk tegen het persagentschap TASS.

Het parlement nam de wet aan op 20 december. Binnen vier maanden na publicatie moet de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat 'Oekraïens' uit de naam verwijderen en er 'Russisch' voor in de plaats zetten. In de wet is overigens niet specifiek sprake van het Moskouse patriarchaat, maar is de verplichting in algemener termen vervat.

Bronnen: 112.ua, TASS

Geen opmerkingen: