maandag 31 december 2018

Campagne presidentsverkiezingen vandaag begonnen

President Petro Porosjenko.

Drie maanden voordat de Oekraïners naar de stembus gaan om een nieuwe president te kiezen, heeft de Centrale Kiescommissie de aanmelding geopend voor kandidaten. Zij krijgen tot 3 februari de tijd om zich te laten registreren, waarna ze campagne kunnen voeren tot middernacht op vrijdag 29 maart. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is op zondag 31 maart en als geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen weet te behalen is op zondag 21 april de tweede ronde tussen de twee kandidaten met de beste score van de eerste ronde. Uiterlijk op 1 mei maakt de Centrale Kiescommissie de definitieve uitslag bekend.

Presidentskandidaten moeten de Oekraïense nationaliteit hebben, op de verkiezingsdag tenminste tien jaar in Oekraïne gewoond hebben, 35 jaar of ouder zijn en de Oekraïense taal machtig zijn. Iemand kan kandidaat worden gesteld door een politieke partij, of zichzelf kandidaat stellen. Elke kandidaat moet 2,5 miljoen hrivna inleggen. De winnaar krijgt het inleggeld terug en als een tweede ronde nodig is, krijgen de beide deelnemers aan deze stemronde dat ook.

President Petro Porosjenko heeft nog niet officieel bekend gemaakt dat hij voor een herverkiezing gaat, maar algemeen wordt aangenomen dat hij dat nog graag vijf jaar wil regeren. Overal in het land zijn al posters te zien waarop Porosjenko zichzelf positioneert als opperbevelhebber van het leger en als degene die de hand heeft gehad in de totstandkoming van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, losgekomen van Moskou.

Porosjenko had in 2014 aan één stemronde genoeg, want hij kreeg 54 procent van de stemmen. Vervolgens kelderde zijn populariteit door de economische problemen, het trage tempo van de hervormingen, de alsmaar voortwoekerende corruptie en de oorlog waar maar geen einde aan wil komen en inmiddels meer dan 10.300 mensenlevens heeft gekost. Toch is Porosjenko op de weg terug, zoals blijkt uit de meest recente peilingen.

Zijn grootste concurrent lijkt Joelia Timosjenko, de leider van de Moederlandpartij. Zij gaat al tijden ruimschoots aan de leiding in de peilingen. De pro-Russische Joeri Bojko kan weleens de lachende derde zijn. Hij werd weliswaar uit de parlementsfractie van het Oppositieblok gezet, maar hij is sindsdien met zijn Oppositie Platform op zoek naar samenwerking met gelijkgezinden. Hij krijgt daarbij de steun van Viktor Medvedtsjoek, oligarch en huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin.

De tv-komiek Volodimir Zhelenski staat in de meest recente peilingen tweede. Hij heeft (nog) niet aangegeven of hij mee wil doen aan de presidentsverkiezingen, maar heeft al wel te kennen gegeven dat hij 'zaken' wil doen met Poetin om een einde te maken aan de oorlog in Oost-Oekraïne.

Bronnen: RFE/RL, Unian

Geen opmerkingen: