donderdag 13 december 2018

'Wil Europa soms op brandhout gaan stoken?'

De oproep van het Europese Parlement om te stoppen met de aanleg van de Nord Stream 2 is slecht gevallen in het Kremlin. Dat blijkt wel uit de opmerking van woordvoerster Maria Zacharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Europa maar over moet stappen op brandhout als ze het zonder Russisch aardgas en zonder kerncentrales willen stellen.

De weerstand tegen de Nord Stream 2, een pijplijn via de Baltische Zee buiten onder meer Oekraïne om naar Duitsland, is volgens Zacharova ingegeven door de Verenigde Staten die ''probeert om de uitstekende relatie kapot te maken die Rusland al decennialang heeft met Europa als het om de levering van energie gaat''.

Zij vindt het maar dom van Europa om die relatie op het spel te zetten, want datzelfde Europa is sterk afhankelijk van het Russische aardgas. ''Als het gaat om opwarming van de aarde dan is het misschien wel een goede ontwikkeling. In sommige landen sluiten ze ook de kerncentrales, terwijl ze daar tegelijkertijd oproepen om van aardgas uit Rusland af te zien. Wat moet dit gaan worden? Gaan ze over op brandhout. Nou, dan weten wij wel waar ze dat kunnen kopen.''

Zacharova wijst er op dat de samenwerking op energiegebied tussen Rusland en Europa nooit is verstoord, ongeacht welke crisis zich ook voordeed. ''Dat is geen constatering van onze kant, maar van de Europanen zelf en van hun ondernemers. Maar wie heeft altijd weer geprobeerd om daar verandering in te brengen. Dat waren helaas Oekraïense politici, gesteund door hun Amerikaanse sponsors.''

Overigens klopt Zacharova's verhaal niet helemaal waar het gaat om het stopzetten van de aardgasexport naar Europa. Oost-Europese landen hebben wel degelijk te lijden gehad onder de gascrisis van 2006 en 2009, zoals hier te lezen valt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: