zaterdag 15 december 2018

Bisschoppensynode is drie uur later begonnen

De bisschoppensynode in de Sofiakathedraal in Kyiv is omstreeks 13.00 uur plaatselijke tijd dan toch begonnen. De drie uur vertraging is het gevolg van de registratie van de 192 deelnemers die langer duurde dan verwacht. De synode heeft plaats achter gesloten deuren. President Petro Porosjenko is al wel enige tijd binnen geweest, maar sprak aan het begin van de middag ook met enkele van de duizenden wachtenden op het plein voor de kathedraal. ''Jullie zijn geen toeschouwers, maar deelnemers aan de wording van onze nationale kerk'', hield hij ze voor.

Het Sofiaplein is door de politie afgezet. Er zijn 4.000 politiemensen op de been om de orde te handhaven. Vanmiddag zijn twee mannen aangehouden vanwege wapenbezit; de een had een mes bij zich, de andere wurgstokjes. Vanwege de barre winterkou zijn er verwarmde tenten op het plein waar de aanwezigen zich kunnen opwarmen.

Onder de deelnemers aan de synode waar wordt besloten over de oprichting van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne bevindt zich ook een delegatie van tien bisschoppen, tien priesters en tien leken van het Moskouse patriarchaat die net als de Russisch-orthodoxe kerk fel gekant is tegen de nieuwe kerk die als autocefale, zelfstandige kerk wordt erkend door het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel. Het is nog altijd niet duidelijk of het om dissidenten binnen het Moskouse patriarchaat gaat, of dat hun aanwezigheid een andere bedoeling heeft.

In een eerste stemronde kunnen alle deelnemers aan de synode stemmen wie de nieuwe leider wordt. In de tweede, geheime ronde alleen de bisschoppen.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: