donderdag 13 december 2018

Separatisten waarschuwen voor chemische explosie in Marioepol als Oekraïense provocatie

De separatisten in Donetsk blijven volhouden dat Oekraïne een chemische aanval voorbereidt waarvan zij de schuld moeten krijgen en die vervolgens de aanleiding vormt voor een groot militair offensief tegen ze. Eerder al hadden ze het over gifgas. Er zouden Britse experts zijn aangekomen in de stad Bachmoet, het voormalige Artemivsk, om te helpen bij de voorbereidingen.

Inmiddels wordt gesproken over een fabriekspand aan de Torgovajastraat in het centrum van de havenstad Marioepol, waar een groot aantal vaten met chemische inhoud, waarschijnlijk ammoniak, zou zijn opgeslagen. Volgens militair woordvoerder Danil Bezsonov van de door Rusland aangestuurde separatisten is er een getuige die gezien heeft dat Oekraïense soldaten de vaten vanuit een staalfabriek naar het pand aan de Torgovajastraat hebben gebracht. Het pand zou nu bewaakt worden door gewapende mannen in militaire uitrusting, maar zonder emblemen.

''Door dit naar buiten te brengen, hopen we dat Oekraïne er van afziet om tot deze provocatie over te gaan'', zegt Bezsonov die tegelijkertijd niet uitsluit dat de vaten met chemische inhoud nog naar een andere plek worden gebracht.'' Hij raadt inwoners van Marioepol aan om zich veiligheidshalve uit de voeten te maken en hun kinderen niet naar school te laten gaan.

Ook hebben de separatisten volgens hun persbureau DAN vandaag een beroep gedaan op zowel de OVSE als de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis om ''deze verschrikkelijke provocatie tegen onschuldige burgers te voorkomen'' in de komende dagen.

Bron: DAN

Geen opmerkingen: