donderdag 27 december 2018

Acceptatie van omkoping bij stembusgang neemt af

De decennialange praktijk dat politici kiezers om konden kopen met geld, voedsel of andere voordeeltjes wordt steeds minder acceptabel gevonden. Een op de zes heeft er geen moeite mee om zich op deze manier te laten omkopen om op een politicus te stemmen, terwijl zes op de tien het juist onacceptabel vinden.

Uit een peiling van het onderzoeksbureau Rating blijkt dat de mensen die er geen moeite mee hebben om zich te laten omkopen vooral te vinden zijn in de provincie Ternopil. Inwoners van de provincies Kirovohrad, Chmelnitsi, Tsjernihiv en Odesa hebben er wat meer moeite mee, maar niet teveel.

De kans dat er geknoeid wordt met de stemmen bij de komende presidentsverkiezingen wordt voor heel Oekraïne aanzienlijk groter geacht dan in de eigen provincie of de eigen woonplaats. Het gaat dan om respectievelijk 51, 41 en 35 procent. Een op de drie deelnemers aan de peiling gaat er vanuit dat er elk niveau problemen zullen zijn met het eerlijk tellen van de stemmen. Vooral de inwoners van de provincie Dnipro zijn wat dat betreft nogal sceptisch.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: