maandag 31 december 2018

Neemt Poetin zijn kans waar die Trump hem geeft?

De Amerikaanse president Donald Trump heeft met de terugtrekking van de troepen uit Syrië duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten niet langer 'de politieman van de wereld' willen zijn. Het moet Vladimir Poetin als muziek in de oren hebben geklonken, want in hoeverre is Trump nog bereid om in te grijpen als de Russische president besluit tot een grondoffensief tegen Oekraïne?

In de media, ook de Amerikaanse, wordt er nu op gewezen dat Trump een gevaarlijk spel speelt. Niet alleen in Syrië, waar het weer gruwelijk uit de hand kan lopen, maar ook ten aanzien van Oekraïne. In een hoofdredactioneel commentaar wijst de Washington Post er op dat het beter is om zelf actie te ondernemen met de bondgenoten dan te wachten op wat de volgende stap is van Poetin, zeker na het incident met de drie Oekraïense marineschepen in de Straat van Kertsj.

De Russische marine bepaalt nu wie naar de Zee van Azov mag varen. ''Dat druist volledig in tegen de internationale regels én tegen een verdrag waarbij Rusland en Oekraïne hebben beloofd dat ze de Straat van Kertsj en de Zee van Azov samen delen.'' Trump zegde vlak na het incident een gepland gesprek met Poetin af, maar daar bleef het dan ook bij.

Intussen waarschuwen zowel Oekraïne als onpartijdige waarnemers voor een Russisch grondoffensief. Het Institute for the Study of War (ISW) in Washington maakte op zondag 23 december melding van militaire konvooien op de Krim die optrokken naar de grens met Oekraïne, terwijl er ook gevechtsvliegtuigen naar het door Rusland geannexeerde schiereiland zijn gebracht. Hoewel het niet duidelijk is wat daarvan de bedoeling is, meent het ISW dat ''dit kan duiden op een aanval''.

Wellicht om de Oekraïense president Petro Porosjenko een hak te zetten, zodat hij niet herkozen wordt bij de komende verkiezingen. In het artikel herinnert het ISW er aan dat Poetin woedend reageerde op de ontwikkelingen rond de orthodoxe kerk in Oekraïne die zich met steun van Constantinopel heeft losgemaakt van de Russisch-orthodoxe kerk.

Het zou heel goed kunnen dat Poetin nu alleen maar de spanning op wil voeren. Maar, wordt hier aangevoerd, de Verenigde Staten en de bondgenoten van de NAVO ''zouden er goed aan doen om Poetin te straffen'' voor de acties van de Russische kustwacht in de Straat van Kertsj, om zo verdere escalatie

Er worden in het artikel enkele suggesties gedaan, zoals het sturen van oorlogsschepen naar de Zwarte Zee, met een tussenstop in de haven van Odesa. Of door waarnemers van de NAVO of de Europese Unie naar Oost-Oekraïne te sturen. ''Er zijn nog geen sancties opgelegd voor toe eigenen van de Straat van Kertsj door Rusland, maar dat had wel moeten gebeuren.''

En: ''Het is bekend dat Trump nog altijd streeft naar een vriendschappelijke relatie met Poetin. Daarbij passen geen nieuwe aanvallen tegen Oekraïne of andere buurlanden. Het is daarom ook in het belang van Trump om ze in Moskou duidelijk te maken dat nieuwe aanvallen kunnen rekenen op een stevige Amerikaanse reactie.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: