vrijdag 21 december 2018

Video: parlementsleden vechten om een poster

Altijd weer gezellig, dat Oekraïense parlement... Ook gisteren ging het er weer stevig aan toe toen parlementsleden van het pro-Russische Oppositieblok en het Volksfront op de vuist gingen. Aanleiding was een poster die in de zittingzaal was opgehangen, met de oproep om de oligarch Viktor Medvedtsjoek te laten oppakken en wegens hoogverraad te berechten. Het parlementslid Nestor Sjoefrich van het Oppositieblok wilde de poster verwijderen, maar dat pikten de parlementariërs van het Volksfront niet.

Medvedtsjoek is een persoonlijke vriend van de Russische president Vladimir Poetin, die zelfs peetvader is van één van Medvedtsjoek's kinderen. De Oekraïense oligarch heeft al eens met succes bij Poetin de vrijlating bepleit van een aantal gevangen genomen landgenoten en de Russische president gaf gistermiddag op zijn jaarlijkse persconferentie te kennen dat Medvedtsjoek vlak voor de presidentsverkiezingen weleens een nieuw succes zou kunnen boeken met de 24 zeelieden die Rusland gevangen houdt.

Dat kan een slimme zet zijn, want Medvedtsjoek heeft niet alleen zijn eigen partij Keus van Oekraïne, maar hij steunt ook de pro-Russische presidentskandidaat Joeri Bojko. Die werd onlangs uit de fractie van het Oppositieblok gezet, maar gaat nu als leider van het door hem opgerichte Oppositieplatform/Voor het Leven nog hoge ogen gooien bij de komende verkiezingen.

Bronnen: RFE/RL, YouTube

Geen opmerkingen: