vrijdag 14 december 2018

Separatisten zeggen dat leger Oekraïne klaar staat

De separatisten in Donetsk voeren de spanning langs de frontlijn in Oost-Oekraïne nog wat verder op door te melden dat het Oekraïense leger klaar staat voor een grootscheepse aanval. Hun militaire woordvoerder Eduard Basoerin heeft tegen het persbureau DAN van de separatisten verklaard dat de aanval van het leger te verwachten is langs de frontlijn tussen Marioepol en Volnovacha, een afstand van 50 kilometer.

De voorhoede wordt volgens Basoerin gevormd door de 79e en 128e brigade van het Oekraïense leger. Langs de frontlijn zouden verspreid tanks staan opgesteld in groepen van een of twee peletons. Basoerin sprak eerder al van 10.000 soldaten die mee zouden doen aan de aanval.

De door Rusland aangestuurde separatisten meldden eerder al dat er vandaag een grootscheepse aanval van het Oekraïense leger verwacht wordt, mogelijk ingeleid door een provocatie in de vorm van een chemische aanval. Britse experts zouden in de stad Bachmoet zijn om te helpen bij deze aanval. Gisteren kwam daar de mededeling bij dat het leger naar een fabriekspand in de stad Marioepol een groot aantal vaten met chemische vloeistof, mogelijk ammoniak, hebben gebracht.

Het Oekraïense parlementslid en militair expert Dmitro Timtsjoek zei eerder deze week in een reactie op de alarmerende berichten van de separatisten dat niet het leger, maar de separatisten van plan zijn om aan te vallen en daarbij de schuld geven aan het Oekraïense leger. Het verhaal rond een mogelijke aanval met chemische middelen zou gelijk zijn aan dat van de Russen bij een recente gifgasaanval in de Syrische stad Aleppo.

Bronnnen: DAN, Unian

Geen opmerkingen: