maandag 24 december 2018

Poolse werkgevers vrezen dat Oekraïners naar Duitsland vertrekken

Poolse werkgevers maken zich grote zorgen naar aanleiding van een Duits wetsvoorstel om met ingang van 2020 arbeidskrachten van buiten de Europese Unie te halen, bijvoorbeeld uit Oekraïne. Dat kan grote gevolgen hebben voor de Poolse arbeidsmarkt die nu voor een belangrijk deel draait op Oekraïense arbeidskrachten.

Er wonen nu zo'n 2 miljoen Oekraïners in Polen, vrijwel allemaal arbeidsmigranten. Zij hebben de plaats ingenomen van de Polen die zelf in West-Europa beter betaald werk hebben gevonden. Uit een opiniepeiling in opdracht van de werkgevers blijkt dat een half miljoen Polen zou verruilen voor Duitsland als dat mogelijk zou zijn.

De Unie van Ondernemers en Werkgevers roept de regering op om meer buitenlandse arbeidskrachten toe te staan en het ook mogelijk te maken dat ze de Poolse nationaliteit verkrijgen. Polen heeft niet alleen te maken met een tekort aan arbeidskrachten en het vertrek van veel inwoners, maar omdat Poolse vrouwen gemiddeld nog maar 1,3 kinderen hebben loopt het inwonertal ook snel terug.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: