woensdag 19 december 2018

IMF nog onzeker over economische groei in 2018

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is onzeker over de economische groei in Oekraïne. In eerste instantie werd uitgegaan van 3,2 procent groei, maar in oktober werd dat opgehoogd naar 3,5 procent. Weer twee maanden later heeft het IMF de verwachte groei op 3,3 procent gezet.

Oekraïne heelt volgens het IMF volgend jaar voor 1,5 miljard euro aan buitenlandse investeringen binnen, evenveel als dit jaar maar 53 miljoen euro minder dan in 2017. De inflatie komt dit jaar nog uit op 11 procent, maar daalt volgend jaar naar 9,2 procent en in 2020 naar 6,9 procent.

De Oekraïense overheid kan voorlopig vooruit, want het IMF heeft een nieuwe lening van 3,4 miljard euro officieel toegekend. Begin volgende week wordt de eerste 1,2 miljard euro overgemaakt. In mei en november volgend jaar volgen nieuwe betalingen. De Wereldbank maakte gisteren bekend een bankgarantie van 657 miljoen euro af te geven aan Oekraïne dat daarmee zo'n 876 miljoen euro op de internationale markten kan lenen.

Het IMF verstrekte in april vorig jaar voor het laatst een lening aan Oekraïne. Vervolgens lukte het lange tijd niet om het eens te worden over onder meer de verhoging van de gasprijs voor de huishoudens. Nu die wel is doorgevoerd op 1 november en het IMF tevreden is over de rijksbegroting voor volgend jaar komt er toch weer geld binnen.
 
Bron: 112.ua, RFE/RL

Geen opmerkingen: