maandag 24 december 2018

OVSE vreest voor kettingreactie in de Donbas

De situatie in Oost-Oekraïne, maar ook die op zee, kan ieder moment verslechteren en daardoor gevaarlijker worden, aangezien Rusland niet van plan is om de steun aan de separatisten te stoppen en concessies te doen. Secretaris-generaal Thomas Greminger van de OVSE zegt in een interview met de Neue Osnabrücker Zeitung zelfs te vrezen voor een kettingreactie.

''De situatie kan bedoeld of onbedoeld verslechteren op plekken waar het conflict nu al smeult. Dan kan een smeulend vuur ineens hoog oplaaien. Als de rebellen zich aangevallen voelen, dan krijgen ze opnieuw militaire steun van Rusland'', aldus Greminger.

De problemen waarmee de door Rusland geannexeerde Krim heeft te kampen, de door vrijwel niemand erkende verkiezingen in de bezette gebieden en de situatie langs de frontlijn ziet Greminger als smeulend vuur, evenals het aanwijzen van het Oekraïens als voertaal op alle scholen en de Orthodoxe Kerk van Oekraïne die zich losmaakt van Rusland. 

Greminger meent dat zowel de separatisten als Rusland aan de ene kant en Oekraïne aan de andere kant niet wars zijn van provocaties. De secretaris-generaal van de OVSE zou graag zien dat Rusland de 24 gevangen genomen zeelieden en de in beslag genomen marineschepen snel terugstuurt. Dat zou een gebaar van goede wil zijn, maar Greminger ziet het niet gebeuren. In Minsk en ook in de algemene vergadering van de OVSE in Milaan werd geen enkele handreiking gedaan. ''Minister Lavrov heeft duidelijk de instructie gekregen dat hij geen enkele concessie mag doen.''

Ook de speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker ziet het risico van escalatie in Oost-Oekraïne. In een interview met tv-zender TSN zegt hij: ''We moeten er alles aan doen om dit te voorkomen. Verontrustend is het dat Rusland zegt dat Oekraïne met chemische wapens wil aanvallen. Rusland zoekt duidelijk een aanleiding om Oekraïne opnieuw aan te vallen. Ik denk het liefst dat deze misleiding bedoeld is als afleiding voor de ophef rond de aanval op Oekraïense marineschepen, maar we moeten op onze hoede zijn.''
Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: