zondag 16 december 2018

Separatisten houden 115 burgers en soldaten vast

Mensenrechtenactivisten hebben informatie weten te verzamelen over 102 burgers en 13 militairen die gevangen worden gehouden door de separatisten. Van drie soldaten is bekend dat ze zelfs al bijna vier jaar in gevangenschap verkeren. Van alle gevangenen worden er 82 vastgehouden in het bezette deel van de provincie Donetsk, de overigen in Loehansk. De lijst met gevangenen wordt dagelijks bijgewerkt, aldus het Media Initiatief voor de Mensenrechten.

De Oekraïense staatsveiligheidsdienst gaat uit van113 krijgsgevangenen en gijzelaars, maar zegt evenmin over exacte aantallen te beschikken. Een nieuwe gevangenenruil lijkt er voorlopig niet in te zitten, want het is niet gelukt om bij de onderhandelingen in Minsk tot een goede afspraak te komen. De Oekraïense onderhandelaars leggen de schuld bij de separatisten die op hun beurt de Oekraïners van onwil betichten.

Vorig jaar was er vlak voor Kerst wel een gevangenenruil. Gisteren demonstreerden vijftig mensenrechtenactivisten en familieleden van gevangenen in Kyiv om de autoriteiten aan te sporen om beter hun best te doen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: