vrijdag 14 december 2018

Russisch-orthodoxe kerk vraagt paus Franciscus, Merkel en Macron om hulp

Patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk heeft een brief gestuurd aan onder meer paus Franciscus, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de secretarissen-generaal van de Verenigde Naties en de OVSE waarin hij ze vraagt de gelovigen van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat te beschermen.

Hij waarschuwt dat er erg veel druk wordt uitgeoefend op de bisschoppen en priesters van het Moskouse patriarchaat om zich aan te sluiten bij de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, de fusiekerk die morgen wordt opgericht. Het Moskouse patriarchaat doet er niet aan mee, maar er zijn bisschoppen die dat wel willen doen. Ook is de verwachting dat menige priester overstapt naar de nieuwe kerk, ook al omdat het Moskouse patriarchaat - de naam zegt het al - wordt aangestuurd vanuit Moskou. De Orthodoxe Kerk van Oekraïne valt straks rechtstreeks onder het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel.

De druk op bisschoppen en priesters kan volgens de leider van de Russisch-orthodoxe kerk gemakkelijk uitmonden in vervolging van de aanhangers van het Moskouse patriarchaat, waarschuwt patriarch Kirill.

Morgen is de bisschoppenconferentie van het Kyivse patriarchaat en de veel kleinere Oekraïense Autocefale Orthodoxe Kerk waarop de Orthodoxe Kerk van Oekraïne gestalte moet krijgen. Constantinopel erkent deze fusiekerk als een autonome, autocefale kerk. De zogenoemde Tomos, het document waarin dat officieel is vastgelegd wordt op 6 januari overhandigd aan de leider van de fusiekerk die morgen gekozen wordt.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: