zondag 30 december 2018

Peiling: president Porosjenko Man van het Jaar

President Petro Porosjenko.
President Petro Porosjenko is dit jaar de belangrijkste Oekraïner, terwijl de totstandkoming van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne als de belangrijkste gebeurtenis van 2018 wordt gezien. Een opiniepeiling van de onderzoeksbureaus Razoemkov en Ilko Koetsjeriv geeft aan dat 16 procent van de deelnemers voor Porosjenko kiest, tegen 10 procent een jaar geleden.

Vorig jaar kreeg Joelia Timosjenko, de leider van de Moederlandpartij, de meeste mensen achter zich. Nu moet ze het doen met 12 procent, tegen 6 procent voor Oleh Liasjko van de Radicale Partij, 5 procent voor de tv-komiek Volodimir Zelenski en 4 procent voor Joeri Bojko, de leider van de pas gevormde politieke partij Oppositie Platform-Voor het Leven. Een kwart van de ondervraagden onthield zich overigens van een oordeel.

Over de belangrijkste gebeurtenis van dit jaar was bijna een kwart (24 procent) het wel eens dat dit de totstandkoming van de orthodoxe fusiekerk is geweest, waarbij president Porosjenko overigens ook een flinke vinger in de pap heeft gehad. Het uitroepen van de inmiddels weer opgeheven staat van beleg werd door 17 procent genoemd, terwijl 7 procent koos voor de oorlog in Oost-Oekraïne. Opvallend genoeg waren het wel allemaal gebeurtenissen van de afgelopen zes weken, alsof er in de tien maanden daarvoor 'niets' is voorgevallen in Oekraïne.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: