dinsdag 25 december 2018

Militair woordvoerder separatisten: 'Vaten voor chemische aanval in Krasnohorivka'

Er is een Oekraïense goederentrein gearriveerd in de stad Krasnohorivka met vaten vol chemische vloeistoffen. Militair woordvoerder Eduard Basoerin van de door Rusland aangestuurde separatisten in Donetsk heeft dat vanmiddag gezegd in een ingelaste persconferentie. ''Oekraïense soldaten in beschermende kleding hebben deze blauwe vaten uitgeladen'', aldus Basoerin tegen het eigen persagentschap DAN.

Hij voegde er aan toe dat agenten van de Britse en Amerikaanse geheime diensten momenteel in Oost-Oekraïne zijn en dat er een chemische aanval in voorbereiding is waarvan de separatisten de schuld in de schoenen geschoven wordt.

Basoerin deed een oproep aan internationale organisaties om op de door hem verstrekte informatie te reageren. ''Er wonen meer dan 70.000 burgers in het gebied waar de chemische aanval plaats moet hebben. Porosjenko en zijn trawanten hebben in de afgelopen jaren al genoeg bloed vergoten van hun eigen mensen. Zorg er voor dat er niet opnieuw een ramp plaatsvindt.''

Er is door de separatisten in Donetsk al vaker gewaarschuwd voor een chemische aanval. Eerder werd gemeld dat die plaats zou hebben in de havenstad Marioepol, ver zuidelijk van de stad Donetsk. Daar zouden vaten met chemische vloeistoffen zijn opgeslagen. Ditmaal gaat het om vaten met chemische vloeistoffen in Krasnohorivka, een stad iets ten westen van de provinciehoofdstad.

Britse specialisten zouden zich in de stad Bachmoet bevinden. Dat er nu ook sprake is van Amerikaanse specialisten is nieuw. Overigens hadden de separatisten het in eerste instantie over een groot offensief van het Oekraïense leger op vrijdag 14 december. Toen er niets gebeurde, werden maandag 24 en dinsdag 25 december genoemd, vlak voor het aflopen van de staat van beleg in tien Oekraïense provincies.

Bron: DAN

Geen opmerkingen: