zaterdag 15 december 2018

Moskouse patriarchaat doet toch mee aan synode

Tegen alle voorafgaande ontkenningen in doen er vandaag toch tien bisschoppen van het Moskouse patriarchaat mee aan de bisschoppensynode die de nieuwe Orthodoxe Kerk van Oekraïne moet grondvesten. De delegatie van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat is dertig man sterk en bestaat behalve de tien bisschoppen uit priesters en leken.Het is nog onduidelijk of het hier om dissidente bisschoppen gaat, of dat het Moskouse patriarchaat zich heeft bedacht.

Aan de synode die inmiddels is begonnen in de Sofiakerk in Kyiv doen in totaal 64 bisschoppen mee, 64 priesters en evenveel leken. Die zijn vooral afkomstig van het Kyivse patriarchaat met 42 bisschoppen, 42 priesters en 42 leken en van de veel kleinere Oekraïense Autofecale Orthodoxe Kerk.

Tijdens de synode wordt de leider van de fusiekerk gekozen. Dat gebeurt in twee rondes. In eerste instantie kunnen alle deelnemers hun voorkeur kenbaar maken, in de tweede ronde is er een geheime stemming van alleen de bisschoppen. Patriarch Filaret van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat liet vooraf weten dat hij beschikbaar is, maar het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel (de oosters-orthodoxe Moederkerk) heeft aangegeven liever een andere leider te zien dan de inmiddels 89-jarige. Hij heeft zich daarop teruggetrokken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: