zondag 16 december 2018

Porosjenko: 'Vrede, maar niet door toe te geven'

President Petro Porosjenko.
In de komende vijf jaar moet Oekraïne de economische crisis achter zich zien te laten, voldoen aan de lidmaatschapseisen van zowel de Europese Unie en de NAVO, maar bovenal zorgen dat de Oekraïners eindelijk weer in vrede kunnen leven. Het zijn de hoofdlijnen van de persconferentie die president Petro Porosjenko vanmiddag gaf in het Mistetski Arsenal in Kyiv.

''We moeten een vrede zien te bewerkstelligen die ons nationale belang dient, dus niet door overgave'', aldus Porosjenko. Hij erkende dat vrede nog ver weg is, vooral ook gezien de dreiging van een Russische invasie die volgens hem nog heel reëel is. ''Als er ook maar een klein beetje hoop was op de-escalatie, dan zou ik de staat van beleg meteen weer intrekken.''

Porosjenko legde nog maar weer eens uit dat het Russische leger veel manschappen naar de grens met Oekraïne heeft gestuurd en dat dit niet is om te oefenen. ''We hebben de satellietbeelden, zodat we precies weten waar de troepen gelegerd zijn en wat de bedoeling is. De dreiging was er gisteren, maar is er ook vandaag. We moeten er op voorbereid zijn, want we willen geen herhaling van de gebeurtenissen van 2014.'' De staat van beleg loopt op woensdag 26 december af, zo heeft het parlement eerder bepaald.

De president toonde zich ontevreden over de corruptiebestrijding. Hij sprak de verwachting uit dat de speciale anti-corruptierechtbank in februari eindelijk aan de slag kan. ''Met een grote inbreng van buitenlandse deskundigen, en zeker niet afhankelijk van de president.'' Over de speciale rechtbank zei Porosjenko: ''De infrastructuur is er, het geld ook en voor de rechters zijn via een eerlijke sollicitatieprocedure geworven. Nu moeten we er met z'n allen voor zorgen dat we er een succes van maken.''

Tenslotte sprak Porosjenko over de Orthodoxe Kerk van Oekraïne. Oecumenisch patriarch Bartholomeus, de geestelijk leider van de 300 miljoen oosters-orthodoxe gelovigen wereldwijd, heeft laten weten dat op zondag 6 januari, op de orthodoxe kerstavond, de Tomos aan de kerk wordt toegekend. De Tomos is het officiële document waarmee de Orthodoxe Kerk van Oekraïne als autocefale, zelfstandige kerk wordt erkend. ''Het wordt een gedenkwaardige Kerst'', aldus Porosjenko.

Bronnen: Ukrinform, Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: