donderdag 20 december 2018

Poetin wil zeelieden pas vrijlaten na rechtszaak

De Russische president Vladimir Poetin heeft vanmiddag op zijn jaarlijkse persconferentie gezegd dat pas valt te praten over het vrijlaten van de 24 bemanningsleden van de drie Oekraïense marineschepen als ze door een rechtbank zijn veroordeeld voor illegale grensoverschrijding. Op de vraag van een Russische journalist of de marinemensen dan worden geruild tegen Russische gevangenen wilde Poetin geen antwoord geven.

De president noemde wel nadrukkelijk de naam van Viktor Medvedtsjoek die volgens hem in opdracht van de Oekraïense president Petro Porosjenko vrijlating van de zeelieden bepleit. Het lijkt er op dat Medvedtsjoek de credits zal krijgen als de 24 inderdaad vrij komen, niet onwaarschijnlijk vlak voor de presidentsverkiezingen van eind maart.

De Oekraïner is omstreden in eigen land. Hij is een huisvriend van Poetin, die ook de peetvader is van een van zijn kinderen. Medvedtsjoek steunt ook de pro-Russische presidentskandidaat Joeri Bojko die de betrekkingen met Rusland weer 'als vanouds' wil maken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: