zondag 9 december 2018

Porosjenko vraagt Moskouse patriarch om hulp

President Petro Porosjenko
President Petro Porosjenko heeft patriarch Onoefri van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat om hulp gevraagd bij het vrij krijgen van de 24 bemanningsleden van de Oekraïense marineschepen die al twee weken gevangen worden gehouden door Rusland. Porosjenko brengt zelf naar buiten dat hij tot tweemaal toe met Oenoefri heeft gesproken en dat hij hem heeft gevraagd om contact op te nemen met Moskou om de Russisch-orthodoxe kerk in te schakelen.

''Wij bidden en hopen dat de 24 zeelieden snel vrij komen'', aldus de president in een tv-interview. Porosjenko probeerde meteen na de arrestatie van de 24 in contact te komen met de Russische president Vladimir Poetin, maar die gaf niet thuis.

Het is niet duidelijk of patriarch Onoefri in is gegaan op de verzoeken van de Oekraïense president. Porosjenko zelf laat het in het midden. Zijn verstandhouding met het Moskouse patriarchaat is niet best, want Porosjenko heeft zich in de afgelopen maanden vooral druk gemaakt om de 'concurrent', het Kyivse patriarchaat dat heel binnenkort een autocefale, zelfstandige kerk wordt die direct onder het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel valt. Dat is formeel ook zo met het Moskouse patriarchaat, maar dat is in de praktijk onderhorig aan de Russisch-orthodoxe kerk.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: