vrijdag 28 december 2018

'Aanleg Nord Stream 2 niet meer tegen te houden'

Ook Shell doet mee aan de Nord Stream 2.
De Duitse Eurocommissaris Günther Oettinger meent dat de Nord Stream 2 niet meer is tegen te houden, aangezien de aanleg van de pijplijn die het Russische aardgas via de Baltische Zee naar Duitsland brengt inmiddels in volle gang is. Daarom is het volgens hem beter om alle aandacht nu te richten op een ''eerlijk contract'' voor de doorvoer van aardgas via Oekraïne.

Oettinger zegt in een interview met het opinieweekblad Der Spiegel dat de opvatting van de Amerikaanse president Donald Trump niet ter zake doet. De Amerikaanse regering is tegen de aanleg van de Nord Stream 2 omdat die Duitsland te afhankelijk maakt van het Russische aardgas. Rusland ziet in de Nord Stream 2 een politiek middel waarmee tweedracht gezaaid wordt in Europa. Onder meer de Baltische Staten en Polen zijn er tegen.

Oekraïne ook, maar dit land heeft een groot financieel belang, want met het gastransportsysteem wordt elk jaar bijna 2 miljard euro verdiend. Eurocommissaris Oettinger meent echter dat dit verandert als Oekraïne een financiële garantie of compensatie krijgt. De Europese Unie moet zich hiervoor sterk maken, aldus Oettinger.

De Nord Stream 2 kan tot 55 miljard kubieke meter aardgas naar Duitsland brengen. Het Russische bedrijf Gazprom heeft 51 procent van de aandelen, terwijl de overige 49 procent in handen is van Shell, ENGIE, Uniper, OMV en Wintershall.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: