zaterdag 15 december 2018

Porosjenko tot synode: 'Vandaag snijden we de laatste band met Rusland door'

De synode in de Sofiakathedraal.
Met de oprichting van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne die rechtstreeks onder het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel valt, is de laatste band met het Russische Rijk verbroken. Dat heeft president Petro Porosjenko vanmiddag gezegd tegen de deelnemers aan de bisschoppensynode in de Sofiakathedraal. In 1686 verkreeg de Russisch-orthodoxe kerk het toezicht op de Oekraïense orthodoxe gelovigen, maar daar komt vandaag een einde aan.

''De Moederkerk heeft zichzelf de Bijbelse opdracht gegeven om de autocefale Orthodoxe Kerk van Oekraïne als gelijke op te nemen in de familie van nationale orthodoxe kerken. Oekraïne zal nooit meer onder de Russische kerk vallen', aldus de president die er aan toevoegde dat het hebben van een eigen kerk een kwestie van nationale veiligheid is.

''Eindelijk hebben we ook kerkelijk gebied onze onafhankelijkheid verworven, zoals we eerder politiek onafhankelijk werden. We hebben ook deze band met Rusland doorgesneden.'' Porosjenko deed een beroep op de deelnemers aan de synode om vandaag tot verstandige besluiten te komen. ''Ik geloof dat jullie het goede voor hebben, dat dit het goede moment is, de juiste plek.''

Bron: 112.ua, foto: presidentiële administratie

Geen opmerkingen: