woensdag 26 december 2018

Staat van beleg in Oekraïne loopt vandaag af

De staat van beleg in tien Oekraïense provincies loopt vandaag af na dertig dagen. Deze noodmaatregel werd afgekondigd nadat de drie marineschepen door de Russische kustwacht werden beschoten en bestormd toen ze de Straat van Kertsj in wilden varen en er tegelijkertijd werd geconstateerd dat een grote Russische troepenmacht aan de grens wel een erg groot gevaar vormt.

Het uitroepen van de staat van beleg - de militaire noodstoestand, met zo nodig beperking van de burgerrechten - was omstreden omdat het ook werd beschouwd als een slimmigheid van president Petro Porosjenko om zijn kansen bij de komende presidentsverkiezingen te vergroten. Porosjenko wilde de staat van beleg voor 60 dagen, maar het parlement hield het op 30 dagen.

Desondanks komt de Nationale Veiligheids- en Defensieraad vandaag om 14.00 uur plaatselijke tijd bijeen om de situatie in het land te bespreken. Een verlenging zit er niet in, want Porosjenko heeft toegezegd dat hij daar alleen mee instemt als sprake is van een Russische invasie. De bijeenkomst van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad wordt rechtstreeks op de televisie uitgezonden.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: