woensdag 19 december 2018

Oekraïense marine stuurt snel weer schepen naar Zee van Azov

Oekraïne stuurt binnenkort weer marineschepen door de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov, ondanks het risico dat de Russische kustwacht ze aanvalt. ''We kunnen niet anders: als we het niet aandurven, dan krijgt Rusland de volledige controle over de Zee van Azov en accepteren we feitelijk de Russische bezetting van de Krim'', zegt secretaris Oleksandr Toertsjinov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad.

Toertsjinov spreekt in een interview met de BBC de hoop uit dat waarnemers van de OVSE en andere internationale organisaties mee willen varen op de Oekraïense marineschepen. Het verzoek daartoe is al gedaan, maar er is nog door niemand op gereageerd. 

Voor Toertsjinov staat intussen wel vast dat, als de 24 bemanningsleden van de drie Oekraïense marineschepen vast blijven zitten in Rusland en de internationale organisaties hun vingers niet willen branden aan een nieuwe poging om schepen door de Straat van Kertsj te krijgen, dat voor het Kremlin het signaal is dat zowel de Straat van Kertsj als de Zee van Azov worden weggegeven aan Rusland. 

''Laat ik het zo zeggen: Rusland is bekritiseerd, maar niet bestraft'', zegt Toertsjinov. Hij bepleit dan ook nog strengere sancties tegen Rusland.
 
Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: