woensdag 14 juni 2023

Zelenski wil eind aan omzeilen Russische sancties

Rusland krijgt nog steeds onderdelen voor de raketten waarmee ze Oekraïne bestoken, ondanks de sancties die dat onmogelijk moeten maken. President Volodimir Zelenski vindt dat de sancties wereldwijd beter moeten worden nageleefd, vandaar dat er gisteren overleg is geweest met de ambassadeurs van de landen van waaruit raketonderdelen zijn geëxporteerd naar Rusland, al dan niet via een omweg.

'We hebben een lijst met bedrijven die dat doen. Al onze bondgenoten hebben die lijst ook. Iedereen weet intussen hoe de Russen iedereen proberen te bedriegen. Daarom verwachten we nu dat daar snel tegen wordt opgetreden, zodat deze Russische terreur stopt', zegt Zelenski in zijn dagelijkse videoboodschap. Hij voegde daar aan toe dat in de restanten van een raket die in de nacht van maandag op dinsdag neer kwamen in zijn geboortestad Krivi Rih recentelijk door buitenlandse bedrijven geleverde componenten zijn aangetroffen. 

Zelenski's adviseur Andri Jermak voegde daar vanochtend aan toe dat onderzoek heeft uitgewezen dat voor elke Kaliber kruisraket tenminste 40 componenten zijn aangetroffen uit landen die Rusland economische sancties hebben opgelegd.

De Oekraïense president wil er samen met de bondgenoten voor zorgen dat er een eind komt aan de Russische aanvallen met kruisraketten en drones op burgerdoelen. 'Pas als de Russen geen kans meer zien om onze steden en dorpen aan te vallen dan zullen ze begrijpen dat vrede in Oekraïne en een Russische nederlaag onvermijdelijk zijn.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: