zaterdag 10 juni 2023

Terreinwinst Oekraïne bij Bachmoet en in Donetsk

Het Oekraïense leger heeft opnieuw vorderingen gemaakt bij de stad Bachmoet en in het westen van de provincie Donetsk, aan de grens met de provincie Zaporizja. Tot deze conclusie komt het Institute for the Study of War (ISW). De bewering van 'sommige prominente Russische ultranationalisten' dat het Oekraïense tegenoffensief nu al mislukt is vanwege het verlies van door het Westen geleverde wapens en voertuigen is volgens het ISW onjuist. Het Russische leger onderscheidt zich juist door gebrek aan coördinatie en daarmee aan effectiviteit.

Oekraïense regeringsfunctionarissen hebben aangegeven dat het verlies van wapens en voertuigen bij het tegenoffensief al is ingecalculeerd, maar dat de Russen er voor binnenlands gebruik optimaal gebruik van maken om het als een prestatie van hun leger neer te zetten. 

De Russische president Vladimir Poetin heeft toegegeven dat het Oekraïense tegenoffensief inmiddels is begonnen en dat Oekraïne nog altijd gevechtskracht heeft. Dit is een kentering volgens het ISW, want tot dusver heeft Poetin alleen maar minachtend gedaan over het langverwachte tegenoffensief. In plaats daarvan krijgt het Russische leger lof toegezwaaid voor minimale prestaties.

Bron: The Kyiv Independent

    Geen opmerkingen: