donderdag 29 juni 2023

Oorlogsleed voor meeste Oekraïners heel dichtbij

Ruim driekwart van de Oekraïners (78 procent) heeft sinds het begin van de Russische invasie naaste familieleden en goede vrienden die gedood zijn of gewond geraakt. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS. Voor 64 procent van de deelnemers aan de peiling geldt dat zij tenminste één naaste familielid of goede vriend hebben die gewond is geraakt, met een gemiddelde van vijf gewonden uit de directe omgeving. Van 63 procent is tenminste één familielid of vriend gedood, met een gemiddelde van drie.

Directeur Anton Hroeshetski van KIIS zegt in een reactie op de uitslag van de peiling dat de oorlog voor de meeste Oekraïners een gedeeld verdriet betekent, want in het hele land worden de meeste mensen geconfronteerd met de dood of het gewond raken van mensen uit hun naaste omgeving. Waar de oorlog vanaf 2014 jarenlang vooral de Oekraïners in het oosten en zuiden raakte, wordt nu iedereen er mee geconfronteerd. 

'Iedereen kan erover meepraten', aldus Hroeshetski die ook constateert dat het verdriet en de woede tegenover de Russen er voor heeft gezorgd dat er een vastberadenheid over alle Oekraïners is gekomen om de bezetters het land uit te jagen. 

Tegen de achtergrond is het helder waarom de Russische propaganda over een gezamenlijke geschiedenis en cultuur van beide landen niet meer landt in Oekraïne. Onder de huidige omstandigheden willen de Oekraïners volgens Hroeshetski maar één ding; weg van Moskou. 'Er is sprake van vastberadenheid en een afkeer van een mogelijk compromis met Rusland, want hoe kun je toegeven als al zoveel familieleden en vrienden zijn gedood of gewond geraakt?'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: