vrijdag 30 juni 2023

Zaloezjni 'pissig' op critici van het tegenoffensief

Valeri Zaloezjni, de opperbevelhebber van het Oekraïense leger, heeft fors uitgehaald naar de critici die vinden dat het tegenoffensief te traag verloopt. 'Ik ben er pissig om', zegt hij in een interview met de Washington Post. 'Dit is geen show waar iedereen naar kijkt en er zelfs geld op inzet. Voor elke dag, voor elke meter vergieten we bloed.' 

Zaloezjni zegt dat meer wapens nodig zijn, maar vooral veel munitie, en dat de beloofde F-16's hard nodig zijn om luchtoverwicht te krijgen. Eigenlijk staat het leger voor een onmogelijke taak zonder voldoende wapens. 'Toch zetten we door. Het mag dan niet zo snel gaan als de toekijkers willen, maar dat is hun probleem.' Ondanks alles boekt het Oekraïense leger dagelijks terreinwinst, 'ook al is het soms maar 500 meter'.

Er zijn granaten nodig, veel granaten. Zaloezjni zegt dat hij daarover dagelijks contact heeft met de chef van de Amerikaanse generale staf. 'We hebben 24/7 contact met elkaar. Dus, soms bel ik hem op en zeg 'Als ik deze week geen 100.000 granaten krijgen, dan sterven er 1.000 mensen. Probeer je dat eens voor te stellen'. 

Volgens Zaloezjni deelt Milley zijn bezorgdheid. 'Maar het is niet Milley die bepaalt of we al dan niet vliegtuigen krijgen. En terwijl elders wordt geaarzeld, sterven er elke dag veel mensen. Door besluiteloosheid.'

Volgens het Institute for the Study of War (ISW) boekt het leger met 'een breed offensief' duidelijk terreinwinst op de flanken van de stad Bachmoet. Zowel opperbevelhebber Zaloezjni als onderminister van Defensie Hanna Maljar hebben gisteren verklaard dat Oekraïne daar 'het initiatief' heeft. Ook is er terreinwinst in het westelijke deel van de provincie Zaporizja en op de grens van Zaporizja met de provincie Donetsk.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: