vrijdag 30 juni 2023

'Russische bezetters verlaten de kerncentrale'

De Russische bezetters zijn begonnen zich terug te trekken uit de kerncentrale van Zaporizja. Ook sommige medewerkers van de kerncentrale hebben opdracht gekregen om uiterlijk maandag te vertrekken. Dat meldt de Oekraïense militaire inlichtingendienst DIOe. 

Bij de medewerkers zou het gaan om Oekraïners die een contract hebben met Rosatom. Zij zouden het advies hebben gekregen om naar de Krim af te reizen. Drie afdelingshoofden in dienst van Rosatom zouden dat al hebben gedaan. De DIOe meldt ook dat er steeds minder gepatrouilleerd wordt door de Russen op het terrein van de kerncentrale en de nabijgelegen stad Enerhodar.

Er zijn grote zorgen om de kerncentrale. Niet alleen vanwege de voortdurende beschietingen in de omgeving en een dreigend tekort aan koelwater, maar ook omdat van Oekraïense zijde gewaarschuwd wordt voor een terroristische aanslag op de kerncentrale die de Russen zouden voorbereiden. Directeur Rafael Grossi van de internationale atoomwaakhond IAEA gaf vorige week na een bezoek aan de kerncentrale aan dat er explosieven zijn aangebracht.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: