donderdag 8 juni 2023

Stichting De Leeuw Kyiv al begonnen met hulp

Slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne krijgen noodhulp uit Nederland. Stichting De Leeuw Kyiv is een inzamelingsactie begonnen voor de aanschaf van onder meer waterfilters en waterpompen. Een aantal Oekraïense vrijwilligers van Stichting De Leeuw is inmiddels in het getroffen gebied bij de Kachovka-stuwdam aangekomen om de getroffen bevolking te helpen. 

'Vanuit onze eerdere hulpacties hadden we nog waterfilters, generatoren en waterpompen op voorraad. Die zijn onze mensen nu gaan brengen, want de nood is hoog. De meeste mensen hebben op tijd naar hoger gelegen gebied kunnen vluchten, maar het water heeft hun huizen verwoest of beschadigd', vertelt de Nederlandse boer Kees Huizinga namens de stichting.

Bij wateroverlast in Nederland komt de verzekering en/of een compensatiefonds om de hoek kijken, maar daar is volgens Huizinga in Oekraïne geen sprake van. ,'Hier zijn de mensen echt niet verzekerd hoor, ze zijn voornamelijk afhankelijk van noodhulp’', aldus de boer die in het midden van het land woont en werkt. Zelf heeft hij overigens geen last van de overstromingen, zijn land ligt te ver van de Dnipro. 'Maar van diverse collega's die zuidelijker wonen, in de buurt van Cherson, hoor ik dat ze last hebben van ondergelopen silo's en koelingen. Het wordt er hier niet beter op.'

Stichting De Leeuw Kyiv is een digitale inzamelingsactie begonnen en probeert zoveel mogelijk geld in te zamelen. De teller staat dinsdag op ruim 8000 euro. De stichting brengt al sinds het begin van de oorlog humanitaire hulp naar plekken in Oekraïne waar de nood het hoogst is. 

Afgelopen winter zijn er meer dan 1200 generatoren vanuit Nederland naar het land in oorlog getransporteerd en daar gedistribueerd naar onder meer ziekenhuizen, waterzuiveringsinstallaties en burgers. 'Vaak op plekken die pas net bevrijd waren of nog in gevaarlijk gebied liggen. Vandaag heb ik nog honderd generatoren en tien pompen besteld. We willen zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen uit de brand helpen.' Volgens Huizinga zamelde De Leeuw Kyiv sinds februari 2022 2 miljoen euro in.

Bron: AD, foto: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: