zaterdag 10 juni 2023

Hongarije 'helpt' met vrij krijgen krijgsgevangenen

Hongarije zegt door bemiddeling van de Russisch-orthodoxe kerk elf Oekraïense krijgsgevangenen vrij te hebben gekregen. Het gaat om inwoners van de provincie Transkarpatië die grenst aan Hongarije. Hier wonen veel etnische Hongaren. Het is niet duidelijk of deze krijgsgevangenen ook tot deze groep behoren. Hoewel het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het bevrijden van landgenoten 'altijd goed nieuws' is, blijkt de manier waarop dit is gebeurd slecht te zijn gevallen. 

Oekraïne werd verrast door het nieuws dat in eerste instantie door de Russisch-orthodoxe kerk naar buiten werd gebracht en daarna door Hongarije werd bevestigd. Daarom is de Hongaarse ambassadeur door het ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen, wat weer voor ergernis in Boedapest zorgde. 'Als ik Oekraïne vertegenwoordigde, dan zou ik alleen maar dankjewel zeggen', aldus premier Viktor Orban.

Het botert al lange tijd niet tussen beide landen. Niet alleen omdat premier Orban steeds opnieuw laat blijken dat hij de kant van Rusland kiest, maar ook omdat de Hongaarse regering steeds zit te stoken onder de pakweg 150.000 etnische Hongaren in Transkarpatië. Tot 1918 behoorde deze Oekraïense provincie tot Hongarije-Oostenrijk. 

Daar komt bij dat de verstandhouding met de Russisch-orthodoxe kerk ook al jaren slecht is, zeker sinds december 2018 toen de Orthodoxe Kerk van Oekraïne zich ook formeel los kon maken van de Russisch-orthodoxe 'moederkerk'.

Bron: Ukrajinska Pravda, foto website Orban

    Geen opmerkingen: