donderdag 8 juni 2023

Russen schieten op reddingswerkers Cherson

Rusland voert voortdurend aanvallen uit op reddingswerkers en evacuées in het overstromingsgebied in de provincie Cherson. Er zou al een burger zijn omgekomen, terwijl negen reddingswerkers gewond raakten. Onder hen een Oekraïense arts en een Duitse vrijwilliger. Gouverneur Oleksandr Prodoekin spreekt van 'een nieuwe terreurdaad'. 

De Oekraïense opperrabijn Moshe Reuven Azman zegt vanmiddag aan de dood te zijn ontsnapt tijdens reddingswerkzaamheden in het overstroomde deel van de stad Cherson. 'We probeerden mensen te evacueren toen er op ons geschoten werd door de Russen. We hebben het als door een wonder overleefd', aldus Azman.

President Volodimir Zelenski was vandaag in Cherson waar hij met eigen ogen kon zien wat de gevolgen zijn van de damdoorbraak als gevolg van een door de Russen veroorzaakte explosie in de machinekamer van de waterkrachtcentrale in de Kachovka-dam. Ook overlegde hij met plaatselijke bestuurders over de hulpverlening aan de slachtoffers in het overstroomde gebied.

De Verenigde Naties heeft vandaag alsnog gereageerd op het verzoek om hulp vanuit Oekraïne. Minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken en de VN-coördinator voor Oekraïne Denise Brown zijn overeen gekomen dat de Verenigde Naties hulpverleners naar het door de Russen bezette deel van de provincie Cherson om daar burgers te evacueren en voor hulpgoederen te zorgen. De VN moet dan wel eerst toestemming en veiligheidsgaranties van Rusland krijgen. 

Of het Internationale Rode Kruis ook gaat helpen is nog niet bekend. President Zelenski zei eerder 'verbijsterd' te zijn over het uitblijven van reacties van zowel de VN als het Rode Kruis op hulpverzoeken vanuit Oekraïne.

Bron: Ukrajinska Pravda, Interfax

Geen opmerkingen: