maandag 26 juni 2023

Na vijf jaar gerechtigheid voor Katerina Handzjoek

De moord op Katerina Handzjoek kreeg vijf jaar geleden veel aandacht. De 33-jarige activiste en adviseur van de burgemeester van de stad Cherson werd op 31 juli 2018 voor de deur van haar woning met zuren overgoten en overleed drie maanden later aan de vele brandwonden die ze daarbij had opgelopen. 

Handzjoek steed tegen corruptie. Ze bracht een omkopingsschandaal bij de provinciale overheid aan het licht en dat werd haar fataal. Er werden in eerste instantie vijf daders opgepakt en veroordeeld. Zij kregen tussen de 3 en 6,5 jaar gevangenisstraat opgelegd. Uit de rechtszaak bleek dat ze elk 5.000 dollar kregen voor de opdracht om Handzjoek's armen en benen te breken en haar gezicht te overgieten met zuren. 

De opdrachtgevers bleven lange tijd buiten schot, maar ze hebben vandaag dan toch elk een gevangenisstraf van tien jaar gekregen en ze moeten de nabestaanden van Katerina Handzjoek ieder 400.000 euro smartengeld betalen. De opdrachtgevers waren Vladislav Manher, voormalig voorzitter van het provinciale bestuur, en zijn assistent Oleksi Levin. De laatste wist nog geruime tijd uit handen te blijven van de Oekraïense justitie. Hij werd op 24 januari 2020 opgepakt in Bulgarije. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: