zaterdag 3 juni 2023

ISW: Russen worden alsmaar ongeruster

Terwijl de verzetsstrijders van het Russische Vrijwilligers Korps en het Legioen voor de Vrijheid van Rusland zich volgens eigen zeggen nog altijd op Russisch grondgebied bevinden, meldt het Russische ministerie van Defensie juist dat de inval in de provincie Belgorod donderdag al werd afgeslagen. Honderd strijders zouden gedood zijn, de rest op de vlucht geslagen. 'Ze willen het niet laten merken, maar de Russen maken zich steeds meer zorgen', constateert het Institute for the Study of War (ISW).

Die bezorgdheid geldt niet alleen de inval van de RVK en het Legioen, maar meer nog het ophanden zijnde tegenoffensief van het Oekraïense leger. De eerste inval van de Russische verzetsstrijders in de provincie Belgorod zorgde al voor de nodige onrust, met name door de militaire bloggers die constateerden dat het eigen leger niet op z'n hoede was voor een eventuele aanval op Russisch grondgebied. Als het Oekraïense tegenoffensief straks succesvol blijkt, dan kan dat voor nog veel meer onrust zorgen.

Het Russische ministerie van Defensie benadrukt daarom het succes van het eigen leger dat met 135 militairen en 34 voertuigen de strijd aanging met indringers. Luchtsteun, zware artillerie en zelfs aanvallen met een vlammenwerper zouden er toe geleid hebben dat de aanval werd afgeslagen. Vervolgens werd luitenant-kolonel Alexander Nikitin door het ministerie geprezen voor zijn 'overwinning'. 

Het Russisch Vrijwilligers Korps en het Legioen voor de Vrijheid van Rusland maken er op hun beurt melding van dat het Russische leger de eigen bevolking bestookt met artillerie, het Russische ministerie van Defensie schrijft de beschietingen juist weer toe aan het Oekraïense leger. Het Legioen zei vanmorgen dat er een humanitaire corridor komt voor de inwoners van de provincie Belgorod zodat die een veilig onderkomen in Oekraïne  kunnen zoeken.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: