maandag 12 juni 2023

Productie Patriots opgeschroefd voor Oekraïne

Het bedrijf Raytheon Technologies heeft beloofd de productie van het luchtverdedigingssysteem Patriot op te schroeven om eind dit jaar nog vijf Patriots aan Oekraïne te kunnen leveren. Dat meldt de Wall Street Journal. De productie gaat daarvoor omhoog naar twaalf Patriots per jaar. Oekraïne kreeg in april de eerste Patriot. Het is onduidelijk over hoeveel Patriots Oekraïne nu beschikt.

Wel is al duidelijk dat de resultaten bij de luchtverdediging bij de hoofdstad Kyiv boven verwachting zijn. Volgens algemeen directeur Greg Hayes van Raytheon Technologies heeft het luchtverdedigingssysteem dat uit meerdere componenten bestaat 90 procent van alle inkomende raketten voortijdig onschadelijk kunnen maken.

Daar komt nog bij dat Oekraïne het systeem nog verder heeft weten te perfectioneren, waardoor het is gelukt om het onderscheppen van hypersonische raketten van de Russen mogelijk te maken. Er werd aanvankelijk getwijfeld of de Patriots in staat zouden zijn om ballistische Kinzhal-raketten onschadelijk te maken. Rusland schepte er nogal over op en noemde de Kinzhals 'onoverwinnelijk'.

Luchtverdediging blijft een prioriteit voor Oekraïne, aangezien Rusland ondanks de Westerse sancties nog altijd in staat is om 67 nieuwe raketten per maand te produceren. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: