dinsdag 20 juni 2023

Oekraïne's weg naar EU vordert maar langzaam

Oekraïne heeft nog maar voldaan aan twee van de zeven voorwaarden voor het opstarten van de onderhandelingen over het lidmaatschap van de Europese Unie. Toch constateert 'Brussel' dat er vooruitgang is geboekt, zodat het rapport van de Europese Commissie morgen 'gematigd positief' gaat uitpakken. Het persagentschap Reuters citeert een ingewijde die zegt dat er belangrijke stappen gezet in het bestrijden van de corruptie.

Een andere bron uit diplomatieke kringen voegt daar aan toe dat de EU 'op dit moment geen negatieve toon richting Oekraïne aan wil slaan'. Het hervormen van de rechtspraak gaat nog niet snel genoeg en volgens deze bron is de vorig jaar door het parlement aangenomen wetgeving om de invloed van de oligarchen in te perken onvoldoende.

Dat Oekraïne nog aan vijf van de zeven criteria moet voldoen is niet noodzakelijkerwijs een probleem, omdat er toch wel flinke vorderingen zijn gemaakt. Wat die vorderingen precies inhouden moet morgen blijken. De ambassadeurs van de EU-lidstaten krijgen het rapport vandaag al, maar morgen is de officiële presentatie als de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen zijn in Stockholm.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: