donderdag 15 juni 2023

'Oekraïne zet nog maar drie van twaalf brigades in'

Het Oekraïense tegenoffensief is inmiddels een week bezig, maar het leger heeft nog altijd maar weinig getrainde eenheden ingezet. Konrad Muzyka, een militair analist uit Polen die verloop van de oorlog op de voet volgt, zegt tegen het persagentschap Reuters dat tot nu to maar drie van de twaalf brigades zijn ingezet die werden voorbereid op het tegenoffensief. 

Van die twaalf brigades werden er negen getraind en uitgerust door de Westerse bondgenoten. Een brigade bestaat doorgaans uit 3.500 tot 4.000 soldaten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt ook nog eens acht aanvalsbrigades getraind te hebben, waarmee het totaal op 40.000 soldaten komt.

Westerse analisten zeggen dat de belangrijkste Oekraïense eenheden zich bevinden bij de stad Orichiv in de provincie Zaporizja en bij Velika Novosilka in de provincie Donets, zo'n 80 kilometer oostelijker.

'Dat kan er op duiden dat de Oekraïense generaal zich richten op Tokmak, een door de Russen bezet stadje in de provincie Zaporizja, op 25 kilometer van de frontlijn. Nog eens 50 kilometer verder ligt de stad Melitopol die eveneens in handen van de Russen is. Zowel Tokmak als Melitopol zijn zwaar versterkt', schrijft Reuters.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: