vrijdag 2 juni 2023

Ambassades: Rusland moet kinderen terugsturen

De ambassades van 22 landen, waaronder Nederland, en die van de Europese Unie hebben gisteren op de Internationale Dag voor de Bescherming van Kinderen een petitie ondertekend waarin ze Rusland oproepen om de uit Oekraïne ontvoerde kinderen terug te geven. Rusland heeft duizenden kinderen weggehaald uit de bezette gebieden en er zijn nog maar heel weinig kinderen teruggekeerd naar Oekraïne, constateren de ambassades. 'We zijn verbijsterd over de grote schaal waarop kinderen gedwongen zijn weggevoerd.'

'Dat ze zijn gescheiden van hun families zal de kinderen en hun families voor het leven tekenen. Rusland mag dan wel beweren dat het om 'evacuatie' gaat, maar een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties constateert dat dit in geen enkel geval is te rechtvaardigen vanwege veiligheid of gezondheid, en ook is er geen sprake van dat hier de internationale mensenrechten zijn gerespecteerd', valt te lezen in de petitie. 

De ambassades constateren ook dat de weggevoerde kinderen door middel van 'heropvoeding' en militaire training in Rusland hun Oekraïense identiteit wordt ontnomen. Ook krijgen de kinderen in de bezette gebieden nu Russisch lesmateriaal op school, terwijl de ouders gedreigd wordt dat ze uit de ouderlijke macht worden ontzet als ze hun kinderen thuis houden.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: