maandag 12 juni 2023

'Grote Oekraïense aanval in de komende dagen'

De voorzitter van de Britse parlementscommissie voor Defensie verwacht dat Oekraïne 'een grote aanval' gaat doen op de Russische troepen in de Donbas 'in de komende dagen'. Tobias Ellwood heeft dit eerder vandaag tegen Sky News gezegd. Het Oekraïense leger test nu vooral de gevechtskracht van de Russen, terwijl de eigen sterkste brigades achter de hand worden voor die grote aanval, aldus Ellwood.

De Russen zijn nog in het ongewisse waar die grote aanval plaats gaat hebben. Intussen zorgt de concurrentiestrijd tussen het huurlingenleger van de Wagner Groep en het reguliere Russische leger voor chaos in de eigen gelederen. De Britse politicus waarschuwt wel dat dit niet betekent dat het Oekraïense leger straks toeslaat en de strijd in korte tijd weet te beslissen.

Ellwood roept in het interview met Sky News de bondgenoten op om meer tanks en lange-afstandsraketten aan Oekraïne te geven en ook om zo snel mogelijk F-16 gevechtsvliegtuigen te leveren. 

Het Oekraïense leger heeft in de afgelopen dagen het dorp Novodarivka in de provincie Zaporizja veroverd en de dorpen Storozheve, Blahodatne, Neskoetsjne en Makarivka in de provincie Donetsk.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: