dinsdag 13 juni 2023

Water na Kachovka-dam naar 2,6 meter gedaald

Het waterpeil in het overstromingsgebied achter de verwoeste Kachovka-stuwdam is gedaald naar 2,6 meter. Elk uur daalt het water tussen de 1 en 5 centimeter. Dat meldt het coördinatiecentrum vanochtend. Het Oekraïens Metreologisch Instituut heeft aan de hand van satellietbeelden vastgesteld dat alleen al in de provincie Cherson 309 vierkante kilometer onder water staat. 

In het gebied onder Oekraïense controle staan 3.600 huizen in 31 dorpen onder water. De situatie verandert wel, want gisteren trok het water zich terug uit 200 woningen. In door Rusland bezet gebied staan 17 dorpen nog altijd onder water.

Er zijn voor zover nu bekend in de provincie Cherson tien mensen overleden en twintig raakten gewond. Ook zijn er 42 vermisten. In het overstroomde gebied zijn 1.660 hulpverleners actief die samen al 2.757 mensen hebben weten te redden, waaronder 263 kinderen en 77 mensen met een handicap. 

De situatie in het door Rusland bezette deel van de provincie is aanzienlijk slechter, want de Russen ondernemen niets om de bevolking te helpen. Door Oekraïense soldaten en hulpverleners zijn wel 133 mensen uit door Rusland bezet gebied gehaald. Dat is een gevaarlijke operatie, want de Russen schieten op de boten. Zondag kwamen daarbij nog zes mensen om het leven.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: