zondag 18 juni 2023

'Oekraïense ex-krijgsgevangenen gecastreerd'

Een psycholoog die Oekraïense ex-krijgsgevangenen begeleidt, zegt in de Britse krant The Times dat ze twee mannen behandelt die door Russen zijn gecastreerd. Ze vermoedt dat dit vaker gebeurt, maar dat de slachtoffers er uit schaamte tegen vrienden en familie over zwijgen. 
Volgens psycholoog Anzjelika Jatsenko wilden de twee zwaar mishandelde en gemartelde mannen (25 en 28) zelfmoord plegen.

Op sociale media doken al eerder video's op waarin de indruk wordt gewekt dat Oekraïners door Russen worden gecastreerd. Jatsenko denkt dit vaker gebeurt. Ze hoorde dat collega's ex-krijgsgevangenen behandelen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Een van de mannen die zij behandelt, wil terug naar het front. 'Hij staat erop dat hij weer aansluit', zegt Jatsenko. 'Hij zegt dat hij daar nodig is en dat het makkelijker is om op een plek te zijn waar geen vrouwen zijn. Ik denk dat hij Russen wil doden.' Jatsenko is bang dat er nog iets anders meespeelt: 'Het kan zijn dat hij denkt dat zijn leven niets waard is en dat hij wil sterven.'

Jatsenko behandelt ook krijgsgevangenen die zijn verkracht of op een andere manier seksueel zijn misbruikt. In het artikel pleit ze voor meer aandacht voor misdaden van seksuele aard aan het front.

Bron: NOS, foto Ukrajinska Pravda

1 opmerking:

M3nd0 zei

Vrees voor het ergste voor de Azov fabriek helden.