maandag 19 juni 2023

'Zeker 500 doden na overstroming bezet gebied'

Er moeten honderden doden zijn gevallen op door Rusland bezet gebied als gevolg van de overstroming van de rivier Dnipro na de verwoesting van de Kachovka-dam. Het Centrum voor Nationaal Verzet zegt dat zeker 500 inwoners zijn verdronken omdat de Russen alleen bereid waren om mensen te evacueren die een Russisch paspoort konden tonen.

'De Russen lieten ze simpelweg doodgaan, waarbij ze alle internationale humanitaire regels aan hun laars lapten. Dit lijkt in alles op genocide', aldus het Centrum voor Nationaal Verzet. In het gebied onder Oekraïense controle staat het dodental op 17, terwijl 31 mensen worden vermist.

Rusland weigert nog steeds om internationale hulpverleners onder de vlag van de Verenigde Naties toe te laten tot bezet gebied dat is overstroomd. Volgens Denis Brown, de VN-coördinator voor humanitaire hulp aan Oekraïne, zitten mensen daar vast, is de elektriciteitsvoorziening uitgevallen en is sprake van een milieuramp. 

Het Kremlin zegt de VN-hulp om veiligheidsredenen af te wijzen. 'Er spelen hier veel vraagstukken', zegt woorvoerder Dmitri Peskov. 'Hoe passeer je veilig de frontlijn? Er wordt voortdurend geschoten er zijn constant provocaties, burgers en burgerdoelen worden beschoten, mensen sterven. Daarom is het heel moeilijk om veiligheid te bieden.'

Het Britse ministerie van Defensie meldde vanmorgen dat Rusland na het vernielen van de Kachovka-dam is begonnen met het weghalen van duizenden militairen uit het gebied. Ze worden naar de frontlinies in de provincies Zaporizja en Donetsk gebracht.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: