donderdag 15 juni 2023

Zelenski tracht opnieuw van Klitsjko af te komen

President Volodimir Zelenski overweegt het ontslag van burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv naar aanleiding van het debacle met de schuilkelders in de hoofdstad die voor een belangrijk deel ontoegankelijk of ongeschikt blijken te zijn. Klitsjko heeft een dubbelfunctie: als gekozen burgemeester is hij tevens het hoofd van de civiele en militaire administratie. 

Die laatste taak zou hij volgens bronnen uit de omgeving van zowel president Zelenski als van Klitsjko kwijtraken, hoewel dat wettelijk gezien niet mogelijk is. In 2003 oordeelde het Constitutionele Hof nog in die zin. Al sinds 2019 probeert Zelenski van de populaire Klitsjko af te komen. Na het ontslag van Klitsjko zou Oleksandr Kamisjin hoofd van de civiele en militaire organisatie moeten worden. 

Kamisjin is nu nog minister voor Strategische Industriële Bedrijven. Hij kreeg na klachten over een ontoegankelijke schuilkelder de opdracht van president Zelenski om alle schuilkelders te onderzoeken. De redactie van Ukrajinska Pravda heeft vandaag tevergeefs geprobeerd om van de betrokkenen een reactie te verkrijgen.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: