maandag 12 juni 2023

Polen hebben steeds meer moeite met Oekraïners

Het enthousiasme om gevluchte Oekraïners te helpen neemt af in Polen, zo blijkt uit een peiling naar de houding van de Poolse bevolking tegenover vluchtelingen en arbeidsmigranten uit Oekraïne. De vluchtelingen zouden 'te veeleisend' zijn. 'Ze verwachten alles gratis te krijgen', oordeelden veel deelnemers aan de peiling. Dat heeft bij 39,4 procent tot een andere houding tegenover Oekraïense vluchtelingen geleid.

'We willen nog steeds helpen, 85 procent van alle ondervraagden wil dat, maar niet meer zo beslist en onvoorwaardelijk als een jaar geleden, en zelfs vanaf januari nemen meer mensen die houding aan', zegt projectleider Robert Saniszweski van de Universiteit van Warschau.

De groep die vindt dat Polen Oekraïne moet helpen zolang de oorlog duurt is in de afgelopen vijf maanden van 62 naar 42 procent gegaan. Nog maar 35 procent staat zonder enig voorbehoud achter de hulp die hun land biedt aan Oekraïne. In januari was dat nog 47 procent. Een kwart van de Polen zegt nu onomwonden nee tegen extra hulp voor Oekraïne. 

De groep die onomwonden achter de hulp aan Oekraïners staat, is ook fors gedaald, van 49 naar 28 procent. Er is een groeiende groep die vindt dat de Oekraïense vluchtelingen terug moeten naar hun land: van 53 procent in januari naar 70 procent 

Over het verstrekken van sociale uitkeringen aan Oekraïense vluchtelingen wordt ook negatief gedacht, zeker als er gaat om de vraag of zij evenveel recht moeten hebben als de Polen op een uitkering. Van de ondervraagden vindt 50 procent dat ze geen uitkering moeten krijgen (37 procent vond dit een jaar geleden) of dat ze bed, bad en brood moeten krijgen (was 20 procent een jaar geleden). Een op de zeven deelnemers aan de peiling vindt zelfs dat 'Oekraïners meer rechten hebben dan Polen'.

Bron: European Pravda, foto: Stichting Vluchteling

Geen opmerkingen: