dinsdag 27 juni 2023

Oekraïne pakt na 9 jaar gebied bij Donetsk terug

Oekraïne heeft terrein heroverd dat al sinds 2014 door de Russen bezet was. Het gaat om een gebied bij een dorpje ten westen van de stad Donetsk. Bijzonder, vinden experts. Het zou deel kunnen uitmaken van een groter offensief, maar het is nu nog te vroeg om dat te kunnen zeggen. 'Voor het moreel van de Oekraïners is dit wel goed.'

Het Britse ministerie van Defensie meldt vandaag in een update over de oorlog in Oekraïne dat er bijzondere terreinwinst is geboekt. Door 'aanhoudende aanvallen' zijn de Oekraïners er afgelopen weekend in geslaagd gebied te heroveren bij het dorp Krasnohorivka in de Donetsk. Het gaat om gebied dat sinds 2014 door Rusland aangestuurde rebellen werd bezet. Vorig jaar lijfde de Russische president Vladimir Poetin het gebied 'officieel' in.

Dat Oekraïne het nu heeft heroverd, is uniek. 'Er woedt daar al negen jaar een oorlog, maar de situatie op de grond bleef altijd hetzelfde. Dat de Russische verdediging er nu ineens bezwijkt, is wel opmerkelijk', zegt defensiespecialist Patrick Bolder van het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS).

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: