woensdag 14 juni 2023

Zelenski en gouverneur Kim populairste leiders

Gouverneur Vitali Kim van Mikolajiv.
President Volodimir Zelenski en gouverneur Vitali Kim van de provincie Mikolajiv genieten het meeste vertrouwen bij de Oekraïners. Zelenski gaat in een peiling van het onderzoeksbureau Razoemkov Center met 83,5 procent royaal aan de leiding. De immer strijdlustige gouverneur Kim geniet het vertrouwen van 63 procent. 

Acteur en tv-presentator Serhi Pritoela blijkt de harten van veel Oekraïners te hebben veroverd door geld in te zamelen voor het leger. Hij krijgt daarom het vertrouwen van 56 procent. Presidenteel adviseur Michailo Podoljak komt uit op 51 procent. Burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv geniet het vertrouwen van 48 procent, terwijl 35 procent van de ondervraagden in deze peiling hem juist niet vertrouwt. 

Bij secretaris Oleksi Danilov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad gaat het om respectievelijk 46 en 23 procent. Daarna volgen Defensieminister Oleksi Reznikov (43 en 32 procent), activist en vrijwilliger Serhi Sternenko (28 en 22 procent), directeur Vasil Maljoek (26 en 15 procent) en minister Ihor Klimenko (22 en 16 procent).

Ooit was Joelia Timosjenko als leider van de Moederlandpartij een van de populairste politici van het land, maar ze heeft nu voor 80 procent van de deelnemers aan de peiling afgedaan. Een ietsje minder wantrouwen geldt voor Joeri Bojko van het pro-Russische Platform voor Leven en Vrede: 77 procent wantrouwt hem. Voormalig president Petro Porosjenko wordt gewantrouwd door 73 procent.

De Oekraïners moeten ook niet veel hebben van fractievoorzitter David Arachamja van president Zelenski's partij Dienaar van het Volk. Slechts 18 procent vertrouwt hem, tegen 46 procent die hem wantrouwt. Premier Denis Sjmihal komt er met 36 procent vertrouwen en 39 procent wantrouwen maar een ietsje beter af. Daggeld ook voor parlementsvoorzitter Roeslan Stefantsjoek met 27 procent vertrouwen tegen 34 procent die hem niet moet.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: