dinsdag 27 juni 2023

Peiling: ruim driekwart vindt Oekraïne een succes

Dat de Oekraïners trots zijn op hun land wordt maar weer eens bevestigd door de uitkomst van een peiling van het onderzoeksbureau Rating. Maar liefst 82 procent vindt Oekraïne als land een succes, al zijn er wel gradaties: 42 procent zegt het overtuigend, 40 procent is daarvan minder overtuigd en 16 procent vindt dat er nog teveel mis is in het land om van een succes te spreken.

Het is voor 56 procent van de ondervraagden duidelijk dat een sterk leger een land tot een succes maakt. Een derde zoekt het meer in een goed draaiende economie, eerlijke rechtspraak en eensgezinde maatschappij. Voor 19 procent geldt dat goede sociale voorzieningen en het internationale aanzien het land tot een succes maken, terwijl 14-16 procent kiest voor wetenschap en technologie, politieke stabiliteit en gelijke kansen voor iedereen. Het nationale bewustzijn is voor 11 procent ook een belangrijke factor voor een succesvol land.

Van de deelnemers aan de peiling van Rating vindt 77 dat het na de oorlog nodig is om de militaire industrie van hun land verder uit te bouwen, om de grenzen te versterken en meer hervormingen door te voeren. Voor 70 procent staat voorop dat de lonen en pensioenen omhoog moeten, dat medicijnen goed verkrijgbaar zijn en dat de zwakkeren in de samenleving beter beschermd moeten worden. Gebruik maken van nieuwe technologieën, energiebesparing, wetenschap en onderwijs moeten van Oekraïne een beter land maken, aldus 44 procent.

De jeugd (50 procent), de soldaten en veteranen (46 procent) zijn bevolkingsgroepen die volgens de ondervraagden het meeste gaan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de Oekraïense samenleving. Anderen zien meer in wetenschappers en mensen met innovatieve ideeën (30 procent), vrijwilligers (26 procent), ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (25 procent), bekende Oekraïners (16 procent), politici en directeuren van grote bedrijven (13 procent), lokale bestuurders en geestelijken (8 procent). Journalisten en bloggers sluiten de rij met 6 procent.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: